Un exercițiu de recunoștință pentru privilegiile umane

Print Friendly, PDF & Email

Eram la job când m-am “trezit” lovit de-un gând legat de privilegiile umane. Am stat să meditez asupra lor și-am realizat că printre adevăratele privilegii umane se numără: starea de sănătate, simțurile și abilitatea de a gândi. Faima și obsesia după bani sunt secundare, dacă nu chiar ultimele în importanță.

Starea de sănătate. Atunci când ești bolnav nu te poți bucura de nimic. Tot ce-ți dorești e să-ți redobândești sănătatea. Dacă-ți pierzi sănătatea, e pentru că n-ai fost conștient de importanța ei. Te-ai lăsat purtat de trend-urile unei societăți disfuncționale care n-are nici un interes să fii sănătos. Pe de altă parte, s-ar putea să ai tot felul de planuri mărețe care necesită vitalitate ca să le poți duce la bun sfârșit, iar cât timp nu ești sănătos, cum îți poți atinge obiectivele? E practic imposibil.

Simțurile. Tactilul. Auzul. Văzul. Mirosul. Gustul. Fără aceste simțuri nu putem explora realitatea înconjurătoare. Doar când mă gândesc la ele rămân paf. Și asta pentru că în sinea lor, simțurile fac tot posibilul să interacționăm cu lumea din jur. Câți dintre noi ne oprim din când în când ca să reflectăm asupra lor?

Abilitatea de a gândi. E un lucru extraordinar să poți planifica. Pas cu pas, fiecare acțiune, ca ulterior să ai parte de rezultatul dorit. Ai capacitatea de a gândi pozitiv, ceea ce înseamnă că pur și simplu poți să ai parte de-o minte echilibrată, care automat rezultă într-o viață echilibrată.

Acestea sunt de fapt privilegiile umane care dau sens vieții. Din când în când putem reflecta asupra lor. Odată ce devenim mai conștienți de aceste privilegii, fiecare zi din viață prinde mai multă culoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *