Putem consuma miere în loc de zahăr?

minute de citit
Print Friendly, PDF & Email

Când vorbim despre zahăr ne referim la zahărul de masă, (zahărul rafinat alb) care este alcătuit din 50% fructoză și 50% glucoză. Pe de altă parte, când ne referim la miere, conținutul acesteia reprezintă 60% fructoză, 40% glucoză. În alte cuvinte, mierea este alcătuită din 60% fructoză și 40% glucoză.

O convingere periculoasă care circulă tot mai des printre oameni se referă la faptul că mierea este mai bună decât zahărul pentru persoanele care au diabet deoarece conține mai multă fructoză decât glucoză iar cum numărul indicelui glicemic al fructozei (19) este mai mic decât cel al glucozei (100), nu-ți va afecta nivelul de zahăr din sânge. Însă doar pentru că mierea conține mai multă fructoză decât zahărul, NU înseamnă că, consumul de miere este OK, iar aici vreau să explic de ce.

Fructoza din miere ajunge direct în ficat, însă problema apare atunci când ficatul este nevoit să metabolizeze fructoza care este extrem de dăunătoare pentru ficat, deoarece creează rezistență la insulină și duce la apariția ficatului gras. Așa că nici mierea nu este un bun înlocuitor pentru zahăr.

Și atunci cum rămâne cu beneficiile pe care ni le oferă mierea? Într-adevăr, mierea are câteva beneficii asupra organismului uman:

  • conține antioxidanți;
  • conține vitamine și minerale (niacină = B3, riboflavină = B2, acid pantotenic = Bs, calciu, magneziu, mangan, potasiu, fosfor și fier);
  • fitonutrienți, care pot fi de ajutor persoanelor cu alergii;
  • pot reduce complicațiile care apar din cauza diabetului deoarece vitaminele au rolul de a proteja celulele organismului uman.

Cu toate acestea, tot nu consider că mierea este o alternativă pentru zahăr, deoarece trebuie să luăm în considerare problema care apare atunci când ficatul este nevoit să metabolizeze fructoza. În consecință, nu o recomand.

Ca informație adițională, din cauza faptului că mediul înconjurător devine din ce în ce mai poluat datorită insecticidelor ca și glifosatul (OMG = organism modificat genetic), observăm o scădere drastică a numărului de albine. În momentul de față, sunt cu 40% mai puține albine decât acum câțiva ani. E o catastrofă naturală. O treime din mâncarea pe care o consumăm depinde de polenizare, iar polenul este un agent de fertilizare care permite ca planta să devină fertilă și să dea semințe.

Așadar, avem nevoie de albine, însă nu și de miere.

Adept și practicant al măiestriei, Ovidiu este devotat filosofiei stoice și își dedică o bună parte din timp câmpului dezvoltării personale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Previous Story

Cum ar trebui să reacționez în situații conflictuale?

Next Story

Diabetul de tip 2 poate fi vindecat definitiv prin dietă

Latest from Nutriție