Provocările vieții sunt esențiale pentru progres și dezvoltare

minute de citit
Print Friendly, PDF & Email

Dacă viața ar fi numai frumoasă, ce sens ar avea și ce-am putea învăța din ea? Oare ne-ar rămâne tendința de a progresa și de a ne dezvolta, dacă totul ar fi încântător?

Mi-e anevoie să-mi imaginez o viață în care totul ar fi convenabil; din mai multe motive.

  1. O viață delăsătoare nu stimulează dorința de a progresa;
  2. O viață pasivă nu ne pune în situații dificile care ne ‘obligă’ să le depășim conștiincios;
  3. O viață abundentă nu ne stârnește voința de a ne dezvolta din punct de vedere mental, ca ulterior să obținem tot ce ne dorim prin muncă și sacrificiu;
  4. O viață asigurată de către cineva nu ne pune în situația de a deveni independenți din toate privințele.

Îmi aduc aminte de vremurile din copilărie – perioade grele în care visam la tot felul de gadget-uri (telefoane, PC-uri, ceas-uri, haine) pe care nu aveam de unde să le dobândesc. Îmi doream multe, în special un computer. Părinții mei nu aveau resursele financiare necesare că să-mi îndeplinească dorințele. Cu toate acestea, a fost OK. Mi-am păstart spiritul de jucăuș și în ciuda faptului că am avut parte de experiențe negative, am știut să zâmbesc în continuare.

Gândindu-mă la copilărie și la bunurile materiale care mi-au lipsit, îmi dau seama că n-ar fi fost mai bine să le fi avut. Cel mai probabil, dacă părinții mi-ar fi asigurat totul, aș fi rămas o persoană fără dorința puternică de a crește pe plan profesional și spiritual.

Dacă nu m-aș fi lovit de fel și fel de greutăți, n-aș fi dezvoltat tendința de a progresa în domeniie care mă fascinează. Experiențele dure ale vieții au un rol important în viața fiecărui om. Ne fac mai abili, mai flexibili și mai puternici.

Provocările vieții sunt indispensabile tuturor oamenilor.

Adept și practicant al măiestriei, Ovidiu este devotat filosofiei stoice și își dedică o bună parte din timp câmpului dezvoltării personale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Previous Story

Disciplina și importanța ei

Next Story

Contemplarea celor 8 piloni ai sănătății și ai bunăstării holistice

Latest from Dezvoltare Personală