Iată cum poți contempla eficient

Print Friendly, PDF & Email

Exercițiile de contemplare sunt esențiale când vine vorba de înțelegere. Asta dacă vrei să înțelegi profund un anumit lucru, nu doar de superficialitate. Pentru că poți studia un concept și memora anumite aspecte ale acestuia, dar dacă nu-l înțelegi pe deplin, ai studiat aproape în zadar.

Îți prezint mai jos propriul mod de contemplare folosindu-mă de jurnal.

Teoretic e simplu. Alegi un cuvânt despre care ești curios și pui întrebări despre acesta. În cazul de față am ales cuvântul contemplare.

 1. Ce este contemplarea?
 2. Care-i scopul contemplării?
 3. Care sunt beneficiile contemplării?
 4. Ce rezultat are contemplarea?
 5. De ce ar trebui să contemplez?

Dacă nu știi ce înseamnă un cuvât anume, te uiți în dex. Citești mai multe definiții până îți faci o idee, după care încerci să-l definești în propriile tale cuvinte și continui să pui întrebări la adresa cuvântului.

Cel mai important lucru în procesul de contemplare e să lași mintea să genereze răspunsuri la întrebări. Răspunsuri proprii.

Mai jos e un extras din jurnalul meu. Răspunsurile la întrebări îmi aparțin.

A CONTEMPLA (definiții).

 1. A privi îndelung, cu admirație și emoție.
 2. A te gândi profund la ceva pentru o perioadă de timp.
 3. Actul de a considera cu atenție.
 4. A observa ceva pentru un timp îndelungat.
 5. Procesul de a te gândi profund la ceva pentru o perioadă de timp.
 6. A considera ceva cu atenție.
 7. Atenția omului îndreptată către ceva anume pentru o lungă perioadă de timp.
 8. Cuget profund asupra unui lucru.
 9. A examina cu mintea.

ÎNTREBĂRI (răspunsuri).

Cere-i scopul contemplării? Transformarea individului. Dezvoltarea unei abilități de înțelegere profundă asupra anumitor lucruri.

Care sunt beneficiile contemplării? Mai multă cunoștință. Mai mult succes. Mai multă libertate, atât pe plan financiar cât și intelectual. Plus exprimarea. Vorbești și scrii mai ușor despre un anumit lucru atunci când îl înțelegi pe deplin.

Ce se întâmplă dacă nu contemplez? N-o să înțeleg niciodată pe deplin anumite lucruri. Voi înțelege superficial anumite concepte, așa… doar de fațadă.

Care-i rezultatul contemplării? Înțelegere deplină. Poți explica un subiect limpede, într-o stare de fulx; fără gândire neclară.

De ce contemplez? Ca să înțeleg profund anumite lucruri. Pentru mine. Pentru propria claritate mintală. Nu pentru altcineva, deși aș putea spune că odată ce înțeleg un subiect, îl pot explica altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *