Disciplina și importanța ei

Print Friendly, PDF & Email

Deși în ultimul an m-am axat intens pe câmpul acesta al dezvoltării personale, nu mi-a trecut prin cap decât rar ideea de disciplină și nu în ultimul rând, rolul ei în viața fiecărei persoane.

Ne-ar fi de ajutor să ne punem întrebarea: ce este disciplina și ce rol are în viața de zi cu zi? General vorbind, mulți dintre noi nu știm ce înseamnă a fi disciplinat. Chiar nu știm și asta pentru că nu înțelegem rolul disciplinei și ce putem realiza dacă o luăm serios în considerare.

Fără disciplină e greu să ne îndeplinim misiunea. E practic imposibil!?

Am contemplat puțin asupra ultimului an pe care l-am parcurs binișor; cu eficiență și cu mai puțină eficiență. Am avut perioade în care am fost mai mult disciplinat și mai puțin disciplinat. De altfel, am trecut printr-o etapă cu hop-uri. Însă am observat că atunci când sunt disciplinat, obțin cele mai bune rezultate, deși nu rezultatele sunt cele care mă preocupă în principal.

Experiența în sine înseamnă mai mult decât rezultatele, fiindcă e singura care te formează. La fel și cu teoria, care-și are rolul și importanța ei, însă fără practică e aproape zero.

Anumite idei din domeniul dezvoltării personale par logice, doar că unii dintre noi nu le înțelegem pe deplin. De ce? Din cauză că nu le experimentăm. Pe de altă parte, experiența nu poate fi dobândită fără disciplină. Există o corelație între experiență și disciplină.

Îmi aduc aminte de luna în care mi-am luat un angajament față de mine însumi; de momentul în care mi-am promis că voi medita în fiecare zi 30 de minute, pentru tot restul vieții. Câteva luni au fost de succes. M-am ținut de obicei însă n-am observat rezultate. Pe urmă am început să fiu descurajat în privința meditației și am renunțat la ea.

Timp de o lună și jumătate n-am mai meditat deloc. Am abandonat practic disciplina. Am încetat să mai citesc și să mă țin de sport. Am trecut printr-o perioadă în care nu simțeam decât descurajare. Nu vedeam altceva decât eșec. Mă învinovățeam și-mi spuneam că nu-s în stare de nimic și că nu-mi voi atinge niciodată obiectivele. A fost o perioadă grea. Dar ceva m-a trăznit de nicăieri și mi-am repetat: “nu mai pot continua în felul ăsta fiindcă nu voi progresa deloc; voi rămâne un mediocru”.

Sunt cuvinte care mi-au dat de gândit, iar într-un final am reluat obiceiul de a medita zilnic. Am ținut-o tot așa timp de un an, iar în ultima perioadă de timp am început să experimentez progrese incomensurabile. Rezultate pe care nu le credeam a fi posibile. E un lucru extraordinar când vezi ce poți realiza dacă iei în serios ideea de disciplină. Te motivează să fii mai bun și să faci o treabă excelentă.

Când ne gândim la progres și rezultate, trebuie să avem așteptări corespunzătoare. Altfel n-o să ne ținem de treabă fiindcă e imposibil să dobândim rezultate dintr-o dată. Progresul necesită muncă și timp.

Oare vei fi suficient de înțelept să-ți păstrezi disciplina chiar și în cele mai grele momente ale vieții, când te vei simți descurajat și nu vei observa rezultate?

Răspunsul și acțiunile tale sunt cele care te vor ține pe drumul mai puțin călătorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *