Diabetul de tip 2 poate fi vindecat definitiv prin dietă

minute de citit
Print Friendly, PDF & Email

Din păcate, o mulțime de oameni trăiesc cu impresia că diabetul de tip 2 nu poate fi vindecat, o impresie falsă promovată de “pseudo-medicii” finanțați de industria zahărului, că nu pot să-i numesc altcumva, care subminează fiecare șansă și speranță a oamenilor ce sunt gata să-și redobândească sănătatea și să trăiască un mod de viață sănătos

Înainte de a explica corelația dintre diabetul de tip doi și rezistența la insulină, aș vrea să clarific că diabetul de tip 2 nu este o boală autoimună și poate fi vindecat destul de ușor prin dietă, fără ca să reapară la o vârstă mai înaintată a vieții.

Ca să înțelegem ce înseamnă diabetul de tip doi, trebuie să înțelegem cum funcționează pancreasul și ce este de fapt rezistența la insulină.

Ce este pancreasul? În termeni simpli, pancreasul este un organ care produce un hormon ce se numește insulină. Insulina are rolul de a transporta glucoza (zahărul) din sânge direct în celule. Fără insulină, glucoza din sânge nu poate fi transportată în celule.

Ce înseamnă a fi rezistent la insulină? Rezistența la insulină apare atunci când consumăm prea mulți carbohidrați. Procesul e simplu. Carbohidrații ajung în sistemul digestiv, se descompun în glucoză, iar glucoza ajunge în sânge. Pancreasul detectează glucoza din sânge, moment în care începe secreția de insulină care are rolul de a transporta glucoza din sânge direct în celule. Problema apare când consumăm prea mulți carbohidrați, deoarece pancreasul devine suprasolicitat, producând prea multă insulină. Consumul de zahăr sau carbohidrați garantează un nivel ridicat de insulină în sânge, care face ca celulele să respingă insulina și să-și micșoreze receptorii de pe suprafața lor. Glucoza și insulina în cantități mari sunt toxice pentru organism, motiv pentru care celulele organismului se adaptează și spun stop insulinei.

Cum apare diabetul de tip 2? Odată cu trecerea timpului, datorită faptului că mănânci zahăr și carbohidrați, pancreasul obosește și începe să producă din ce în ce mai puțină insulină. Practic, pancreasul tău nu mai secretă suficient de multă insulină. Și cum continui să mănânci zahăr și carbohidrați, nivelul de zahăr din sânge începe să crească până în punctul în care devii pre-diabetic și ulterior diabetic.

Cum scap de diabetul de tip 2? Scurt și la obiect, elimini complet carbohidrații nesănătoși și zahărul din dietă (zahărul procesat alb, fructele, pâinea, orezul, cartofii și alte alimente ce conțin prea mulți carbohidrați). Singurul carbohidrat sănătos care poate fi consumat în cantități mari este fibra, fiindcă prin definiție, fibra este un carbohidrat. Odată ce ai eliminat zahărul și carbohidrații din dietă, organismul dă startul uni proces care stabilizează nivelul de zahăr din sânge.

Ce trebuie să reținem?

  • consumul excesiv de zahăr și carbohidrați îți asigură un nivel ridicat de insulină în sânge;
  • un nivel ridicat de insulină în sânge te face rezistent la insulină;
  • rezistența la insulină înseamnă un nivel ridicat de zahăr în sânge;
  • când ai prea mult zahăr în sânge, pancreasul tău devine epuizat;
  • odată ce pancreasul tău este epuizat, ești pre-diabetic;
  • când ajungi în punctul în care ești pre-diabetic și continui să consumi zahăr, ai diabetul de tip 2.

În încheiere, singura dietă benefică pentru organismul uman și în special pentru persoanele care au diabet de tip 2, este cea ketogenică.

Adept și practicant al măiestriei, Ovidiu este devotat filosofiei stoice și își dedică o bună parte din timp câmpului dezvoltării personale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Previous Story

Putem consuma miere în loc de zahăr?

Next Story

Cum evităm accidentul vascular cerebral silențios?

Latest from Nutriție