Poză cu Marcus Aurelius
Sursa: dailystoic.com

Cum trebuie să răspunzi insultelor dintr-o perspectivă stoică?

minute de citit
Print Friendly, PDF & Email

Adu-ți aminte: o insultă nu-i suficient ca să te facă să te simți rănit, căci trebuie să crezi că ești rănit ca să devii rănit. Dacă cineva reuștește să te provoace, trebuie să realizezi că mintea ta e cea care devine complice cu provocarea. De aceea e esențial să nu răspunzi impulsiv la impresii; oprește-te pentru un moment înainte să reacționezi și vei vedea că e mai ușor să-ți menții controlul. – Epictetus

În eseul său intitulat “Despre mânie“, Seneca povestește despre un alt proemiment Stoic. Era vorba de Cato, un filozof notoriu care se afla într-un WC public, timp în care a fost lovit și izbit de pereți. Odată ce actul de agresiune s-a încheiat, Cato a refuzat pur și simplu scuzele venite din partea agresorului făcând afirmația: “Nici măcar nu-mi amintesc c-am fost lovit.

Exemplul lui Cato e demn de urmat într-o situație în care avem de-a face cu persoane vulgare. Trebuie să ne aducem aminte de el ori de câte ori avem tendința de a ne simți insultați. Însă întrebarea ar fi: oare vom fi în stare să ținem cont de exemplul lui? Să depășim impulsivitatea și să trecem peste orice eveniment neplăcut, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, niciodată. Fiindcă, în principal, o altercație nu înseamnă nimic.

După cum scrie Marcus Aurelius, “Cea mai bună răzbunare e să nu fii ca persoanele care fac rău.” Cea mai bună decizie într-o astfel de situație e să o lași baltă, să treci peste și să trăiești o viață mai bună. Fiindcă, după cum spunea Seneca, furia durează întotdeuna mai mult decât rana. La fel cum n-ai întoarce o mușcătură unui câine, deoarece știi clar că asta e ceea ce fac câinii: mușcă.

Adept și practicant al măiestriei, Ovidiu este devotat filosofiei stoice și își dedică o bună parte din timp câmpului dezvoltării personale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Mâini care alcătuiesc un creier.
Previous Story

Ce este creativitatea și cum pot deveni creativ?

Next Story

Cum ar trebui să reacționez în situații conflictuale?

Latest from Stoicism