Contemplarea celor 8 piloni ai sănătății și ai bunăstării holistice

Print Friendly, PDF & Email

Citind un articol despre sănătatea și bunăstearea holistică, m-am gândit să contemplez în propriul jurnal, cei 8 piloni menționați în articol, elaborând la fiecare pilon exact ce-mi trece prin minte, ca pe urmă să văd cât stau de bine la capitolul fiecăruia. Fiecare pilon va fi menționat mai jos.

Cât despre contemplarea în jurnal, e un exercițiu mental prin care stau de vorbă cu mine. Anumite gânduri pot părea mai ciudate, însă realitatea e că fiecare dintre noi avem gânduri ciudate; cu toții gândim ciudat la un moment dat. Ni se poate întâmpla de multe ori. O parte din noi fugim și ne ascundem de propriile gânduri, fie ele ciudate sau nu, deși ar trebui să ne permitem să fim vulnerabili.

Pe de altă parte, dacă mintea intervine și ne spune că anumite persoane ar putea râde de noi și de modul în care gândim, cum ar trebui să reacționăm? Ar trebui să ne închidem în noi și să nu ne manifestăm deloc? Nu. Nicidecum. E un act de curaj să spui ce-ți trece prin minte și să nu ții cont de părerile altora. Te simți liber pe deplin, fiindcă ai ocazia de a-ți manifesta propria personalitate; fără să porți vreo mască.

În altă ordine de idei, cei care se ascund sau cei cărora le este frică să fie vulnerabili față de restul oamenilor, sunt oare cu adevărat curajoși?

Așadar, iată un mod de a contempla, folosindu-ți propriul jurnal. Sunt cei opt piloni care susțin sănătatea și bunăstarea holisitică. N-am intenționat să postez pe blog materialul, însă m-am gândit la partea cu vulnerabilitatea, motiv pentru care nimic nu mă oprește să mă simt liber și să-mi exprim gândurile fără să-mi fac griji de criticile altora.

So, here we are!

Fizicul. Pot spune că la capitolul fizic stau destul de bine, deoarece am grijă de corpul meu; prin sport sau exerciții fizice, cum ar fi: flotări, alergat și abdomene *(mai rar cu abdomenele). Deși uneori îmi este greu și îmi vine să abandonez toată treaba cu exercițiile fizice, îmi reamintesc că o viață bună înseamnă o viață contra-intuitivă. Mai exact, să fac tot ce e greu din punct de vedere fizic și emoțional.

Nutriția. Dacă ar trebui să fiu sincer față de mine, deși sunt, aș putea spune că stau bine din punct de vedere nutrițional? Mănânc sănătos? Teoretic da. Practic, nu sunt sigur. E vorba de cantitatea de mâncare pe care o consum și cât de des mănânc. Am tendința de a considera că nu mănânc cum ar trebui, iar afirmația asta mă îngrijorează. Aș putea mânca de două ori pe zi într-un interval de patru ore. Ar fi OK!

Emoționalul. Tind să cred că nu sunt tocmai OK din punct de vedere emoțional. Încă mai am traume emoționale din copilărie care se manifestă din când în când. Anxietatea socială și “aversiunea” pe care o am față de socializare în timp ce sunt nevoit să discut cu anumite persoane. Dar asta nu înseamnă că nu mă pot schimba. Din contră, meditez în fiecare zi ca să pot fi OK din punct de vedere emoțional. Știu că într-un final voi fi bine, pentru că sunt perseverent de felul meu și vreau să-mi depășesc așa zisele “limite”.

Socialul. Nu mă refer la socializare, ci strict la social. Mă împac cu gândul de adaptare la societate. Cred că am reușit să mă adaptez societății în care trăiesc. Am un loc de muncă bun, colegi mișto cu care pot să mă înțeleg și prieteni cu trăsături ce aparțin integrității. Sunt conștient că am un rol social, de aceea fac eforturi mari în fiecare zi ca să devin cea mai bună versiune a mea.

Spiritualitatea. Spiritualitatea e un domeniu care mă preocupă și nu în ultimul rând, mă fascinează. Sunt o fire spirituală; îmi doresc din ce în ce mai mult să înțeleg realitatea care mă înconjoară. De aceea meditez în fiecare zi. Meditația e un mijloc prin care pot experimenta realitatea și momentul prezent. Sunt loial realității.

Intelectul. Aici mai am de lucrat, deși ar trebui să fiu recunoscător și mulțumitor pentru progresele pe care le-am făcut în ultimul an. Pentru că… Da, există progrese care sunt observabile, deși rămân cu tendința de a mă subestima și de-a renunța la gratitudine față de toate realizările mele.

Financiarul. Banii nu mă mai încălzesc cu nimic, cum o făceau cândva… Am realizat că scopul vieții nu se rezumă la bani. Am suficient de mulți bani; îmi ajung și-mi pot cumpăra cam tot ce-mi doresc. De ce-aș avea nevoie de mai mult? Pentru ce?

Mediul. Mediul înconjurător e cu dus-întors. În viață poți fi înconjurat de oameni care te susțin sau de oameni care te trag în jos. Pur și simplu. Datoria mea e să-i îndepărtez pe cei care nu mă susțin și să-i respect pe cei care mă încurajează. Cât despre natură, un oraș nu-ți oferă lucrurile pe care ți le oferă o localitate dintr-o zonă de munte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *