Ce faci când observi că ești blocat într-un tipar disfuncțional din trecut?

Print Friendly, PDF & Email

Doar contemplând asupra lui, titlul ăsta evocă o dorință profundă de a mă elibera de sub aripa unui trecut disfuncțional. Și nu-i doar o dorință profundă, e mai mult decât atât. E o stare emoțională care mă motivează să-mi ating cele mai înalte obiective posibile.

Pe de altă partă, observ că sunt blocat în trecut. Asta înseamnă că atunci când încerc să-mi dezvolt abilitatea de concentrare de exemplu, ca să pot învăța cât mai mult despre realitatea înconjurătoare, de multe ori nu mă pot ține de practică pentru că sunt stăpânit de forțele (negative) inconștiente ale minții. Stări emoționale disfuncționale. Cu toții avem blocaje emoționale asemănătoare, însă problema e că mulți dintre noi nu le conștientizăm.

Dar dacă nu ne surâde ideea asta pentru că ni se pare un lucru banal? N-ar trebui să facem introspecție sau să ne uităm la cei din jurul nostru ca să observăm cum își trăiesc viețile și momentele de zi cu zi?

Mintea e deceptivă iar decepția în sine își ascunde urmele. Suntem păcăliți de propriile mecanisme ale minții. Trăim cu impresia că deținem controlul, însă percepția asta n-ar putea fi mai falsă decât e. Până nu începem să facem introspecție și să observăm cu atenție ce se întâmplă în interiorul minții noastre, nu vom putea fi nicidată liberați de controlul agresiv pe care îl exercită o minte scăpată de sub control asupra vieții noastre.

În faimoasele clipuri de pe YouTube despre meditație, ni se vorbește despre cum se practică această disciplină. Dar cât din ce se explică înțelegem cu adevărat? Iar aici aș vrea să fac o observație extrem de importantă, care-ți poate deschide ochii pentru a conștientiza că înainte de practică, n-ai cum să înțelegi ce înseamnă să fii stăpân pe abilitatea de a te concentra.

Am trecut printr-un astfel de proces. Abia după un an de zile de practică vei avea micul moment de înțelegere care te va motiva să-ți continui activitatea; obiceiul zilnic de a medita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *