Mâini care alcătuiesc un creier.
Sursa foto: http://www.brandquarterly.com

Ce este creativitatea și cum pot deveni creativ?

minute de citit
Print Friendly, PDF & Email

La ce ne gândim când discutăm despre creativitate? La copilărie, perioada în care cu toții am avut în noi tendința de a crea; dorința de a îmbina realitatea cu fantezia.

Pablo Picasso spunea: “Fiecare copil este creativ. Problema e că odată ce crește, nu știm ce să facem ca să rămână așa.

Într-adevăr. Creativitatea pare că ‘dispare’ odată cu trecerea timpului. Ne trezim adulți, descurajați și începem să punem tot felul de întrebări: “Ce este creativitatea? De ce n-am rămas o fire creativă? Cum aș putea deveni creativ?”.

Sunt întrebări pe care mi le-am pus și eu așa că voi răspunde la ele în acest articol.

Ce este creativitatea? În termeni simpli, creativitatea este abilitatea de a inova. De exemplu, ca un obiect să poată fi considerat rezultatul unui act de creativitate, trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să fie original, de valoare și să aibă scopul de a îndeplini nevoile oamenilor. Nu putem vorbi despre creativitate dacă obiectul pe care îl creezi nu este inedit, unic și dacă nu rezolvă o problemă existentă în societate.

De ce n-am rămas o fire creativă? N-ar fi drept dacă aș spune că omul nu este o fire creativă odată ce se pierde de copilărie. Sunt o mulțime de oameni (adulți) plini de creativitate: oamenii de știință, pictorii, muzicienii și toți cei care fac parte din domeniul artistic; toți sunt plini de creativitate. Prin urmare, trebuie să ne scoatem din cap această întrebare deceptivă, care nu face decât să ne limiteze perspectivele.

Cum aș putea deveni creativ? Într-un videoclip legat de creativitate, John Cleese elabora despre diferențele dintre cei creativi și dintre cei care nu sunt creativi. La un moment dat, Cleese vorbea despre două stări diferite (una în care poți fi creativ și una în care nu poți fi creativ), stări pe care le voi menționa mai jos.

Stări în care poți fi creativ:

 • O stare de spirit în care te simți relaxat;
 • O stare de spirit în care te simți expansiv;
 • O stare în care te simți mai puțin intenționat sau hotărât, însă contemplativ;
 • O stare în care ești mai înclinat către umor, care însoțește întotdeauna o perspectivă mai largă;
 • O stare de spirit în care ești înclinat să fii jucăuș.

Stări în care nu poți fi creativ:

 • O stare în care te simți anxios;
 • O stare în care ești nerăbdător;
 • O stare în care ești tensionat;
 • O stare în care n-ai pic’ de umor;
 • O stare în care ești extrem de intenționat, ori mai exact, hotărât;
 • O stare în care ești tensionat și un pic maniacal.

Stări care, mie cel puțin, îmi lărgesc orizontul și îmi dau de gândit.

O caracteristică interesantă a persoanelor creative care mi-a atras atenția este umorul și aici o să fac un exercițiu de imaginație.

Imaginează-ți că stai la o masă cu cei mai respectați oameni din întreaga societate și discuți cu ei cele mai serioase subiecte. Poziția implicită a minții ar fi că într-un astfel de dialog n-ar putea exista momente cu umor, în care să râdă toată lumea. Ei bine, ar trebui să înțelegem că dacă am reuși să râdem cu toții, n-ar însemna că umorul pe care-l aducem într-o discuție serioasă ar face ca lucrurile despre care discutăm să fie mai puțin serioase. Discuți chestiuni de-o extremă importanță în care aduci umorul la suprafață, iar acest lucru nu face ca acele chestiuni să fie mai puțin serioase. Poți avea umor în timp ce discuți chestiuni serioase. Din nefericire, unii trăiesc cu impresia că deficiența lor de umor îi fac mai importanți, când de fapt îi fac doar să se simtă superiori – ceea ce denotă că vor doar o proprie satisfacție a egoului.

Concluzia? Umorul este o parte esențială a spontaneității și a caracterului jucăuș; el reprezintă un PLUS când îl integrăm într-o discuție serioasă. Pe de altă parte, se mai poate spune că umorul este o parte esențială a creativității care ne permite să rezolvăm probleme, indiferent cât ar fi ele de serioase.

Adept și practicant al măiestriei, Ovidiu este devotat filosofiei stoice și își dedică o bună parte din timp câmpului dezvoltării personale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Imaginatia - bec
Previous Story

Cum pot studia mai ușor? O tehnică care implică imaginația.

Poză cu Marcus Aurelius
Next Story

Cum trebuie să răspunzi insultelor dintr-o perspectivă stoică?

Latest from Dezvoltare Personală